Očarujúce Faerské ostrovy a magické Dánsko

Destinácia: Faerské ostrovy

xxxxx
Očarujúce Faerské ostrovy a magické Dánsko
Očarujúce Faerské ostrovy a magické Dánsko Očarujúce Faerské ostrovy a magické Dánsko Očarujúce Faerské ostrovy a magické Dánsko
Očarujúce Faerské ostrovy a magické Dánsko Očarujúce Faerské ostrovy a magické Dánsko Očarujúce Faerské ostrovy a magické Dánsko












































Termín: od 2.7.2024 do 11.7.2024 - 10/9 dní/nocí Kód zájazdu: 1333876
letecká
Doprava: letecká
Strava: raňajky
Kód termínu: 83437492
Cena od: 3 665,00 €
+ príplatky od: 412,00 €

Typ dovolenky: Poznávacie zájazdy, Zábava


Popis zájazdu:

Popis zajazdu:
Exotické územie patriace pod dánsku korunu. Súostrovie oviec a farebných vtáčikov, kde okrem krásnej prírody nájdete aj milých ľudí. Čakajú vás úžasné výhľady z útesov, tie najkrajšie vodopády a dediny plné domčekov s trávnatými strechami. Po dobrodružstve na Faeroch zamierime do extrémne sympatickej škandinávskej krajiny. V Dánsku sme vám a vaším deťom ušili skvelý program na mieru. Legoland zložený z miliónov kociek, kolotoče v zábavných parkoch a zvieratká na safari, v ZOO aj v akváriu. Vydajte sa spolu s nami na exotické Faerské ostrovy a do krajiny rozprávkara Hansa Christiana Andersena. Zažite tak jedinečné leto v škandinávskom štýle.

1. deň:
Odlet z Viedne a prílet na Faerské ostrovy. Priamo z letiska vyrážame autobusom na západ ostrova Vágar a smerujeme do dedinky Bour. Pohľad na ostrovček Tindhólmur s jeho 5-timi vrcholmi. V minulosti obývaný ostrov farmárom Rasmusom a jeho rodinou. Prečo je dnes ostrovček opustený, nám rozpovie jeho legenda. Medzi ostrovmi Vágar a Tidhólmur je viditeľný Drangarnir, skalný útvar ktorý sa prezýva ako morská brána. V Bour nekončíme a pokračujeme ďalej na západ do najzápadnejšej dedinky ostrova Vágar. Gásadalur bola ešte do roku 2004 odrezaná od sveta a je považovaná za najizolovanejšiu dedinku Faerských ostrovov (kým ju so svetom nespojili tunelom). “Cesta poštára” ako sa prezýva pôvodná 3,5 km dlhá pešia cesta je dnes už iba turistickou atrakciou. Návšteva najkrajšieho faerského vodopádu Mulafossur. Smerom k vodopádu nás čaká asi tridsať minútová prechádzka, naspäť nás odvezie autobus. Samozrejme, pohodlnejší môžu ísť obe cesty autobusom, jeden smer peši však určite odporúčame. Zo západu smerujeme na východ a nad dedinkou Mi?vágur začíname 6 km dlhý okruh na slávnu vyhliadku Tralanípan, z ktorej Vikingovia hádzali do mora neposlušných otrokov. Troj hodinová prechádzka kráľovstvom ovcí pri najväčšom jazere Faerských ostrovov Sorvagsvatn. Z vrcholu slávnych útesov zídeme k vodopádu Bosdalafossur a pohľad, kde jazero vyzerá akoby položené na útesoch nad búrlivým Atlantikom. Ak by ste pre Faerské ostrovy mali vybrať jednu fotografiu, toto je ona. Fascinujúca severská príroda s výhľadmi na ďalšie skalnaté útesy ako je prst trollej čarodejnice - Trollkonufingur. Magický faerský deň. Ubytovanie v Thorshavn - exotické hlavné mesto tohto fascinujúceho súostrovia, ktoré navštevuje minimum turistov. O to viac si ho užijeme. Večer oslávime tú krásu pri faerských špecialitách.

2. deň:
Voľný program v Thorshavne alebo skvelý fakultatívny výlet na Mykines. Celodenný výlet na Mykines, prezývaný aj vtáčí ostrov, hniezdisko slávnych mníšikov  bielobradých (puffin). Jedná sa o najznámejší z faerských ostrovov a my sem prichádzame v najvyššej sezóne. Neuveriteľný zážitok. Ráno vyrazíme do malého prístavu Sorvágur na ostrove Vágar odkiaľ nás trajekt za 45 minút prevezie na Mykines. Samotná plavba Atlantikom zo zeleného ostrova na ešte zelenší, je sama o sebe zážitkom. Po vylodení sa občerstvíme v jedinej dedinke, ktorú tu nájdete. V súčasnosti tu žije iba 14 stálych obyvateľov, my sa zastavíme v miestnej kaviarni, kde si pri konverzácií s miestnymi vychutnáme faerské špeciality v podobe výbornej rybacej polievky a domáceho koláča, ak pani majiteľka napiekla.   Po nenáročnom turistickom chodníku sa vydáme na naše safari. Celý okruh k slávnemu majáku na ostrovčeku Mykineshólmur má dĺžku 6 km a zaberie nám približne 3 hodiny aj s fotením. Kľudne tu strávime aj viac času, máme na to dostatočnú časovú rezervu. Mníškov s ich nádherným farebným zobákom tu budeme pozorovať v ich prirodzenom prostredí. Mykines je unikátne miesto, keďže mníšky sa tu schádzajú len v letných mesiacoch, kedy sem prichádzajú hniezdiť. Spolu s nimi sú to aj ďalšie druhy morských vtákov vrátane suly bielej, alky menom norec tenkozobý, čajok. Ostrov je prístupný verejnosti len v lete. Tisíce, tisíce mníškov budú lietať všade okolo nás. Toto prírodné divadlo budeme pozorovať v nemom úžase. Ak nás omrzí tak si spravíme iné krátke túry po tomto divokom kúsku zeme. Slnko je ešte vysoko, ale ostrov už musíme opustiť. Trajekt nám odchádza podvečer späť na ostrov Vágar. Ďalší skvelý deň za nami. Výlet odporúčame milovníkov prírody. Stojí to zato. Realizácia je závislá od počasia. Trajekt na Mykinos v prípade zlého počasia nepremáva a prírodné živly výlet môžu zrušiť. Toto neovplyvníme. Poriadne sa oblečte. Nepremokavá vetrovka, čiapka, pevné topánky a samozrejme fotoaparát nech Vám nechýbajú!

3. deň:
Smerujeme na najvyšší vrch Faerských ostrovov Slattaratindur. Ľahká štvorhodinová túra na 880 metrov vysoký vrchol, pri ktorej sa trochu zapotíte, ale najmä si užijete ten pocit stáť na streche exotického súostrovia. Názov hory znamená v preklade "plochý vrchol" a možno si na ňom dáte aj exotický futbalový zápas. Budete zaslúžene a príjemne unavení. Večer odporúčame ísť do reštaurácie Áarstova, ktorá stojí na vrchole faerského rebríčka. Náš jednoznačný favorit je lokálne jahňacie mäso.

4. deň:
Ráno využijeme čas na prehliadku centra hlavného mesta Thorshavn. Príjemný prístav s reštauráciami, kaviarňami a drobnými obchodíkmi. Námestie spojené s hlavnou katedrálou mesta za ktorou sa prejdeme príjemnými historickými uličkami. Tie nás popri malebných drevených domoch privedú až k najstaršiemu parlamentu sveta - Tinganes. Veslárska lodenica, tie najlepšie reštaurácie v Thorshavne a pevnosť Skansin s majákom, ktorý stráži vstup do historického prístavu. Dnes vyrážame objavovať krásy najväčšieho z faerských ostrovov. Smerujeme do najsevernejšej dedinky Tjornuvík, ktorá má len šesťdesiat obyvateľov. Výhľady na severné pobrežie ostrova, čierna pláž a ikonické skalné útvary v podobe skameneného obra s čarodejnicou (Risin og Kellingin) nám vyrozprávajú príbeh ako chceli tieto severské bytosti odtiahnuť krásu Faerských ostrovov až na Island. Cestou sa zastavíme pri ďalšom známom vodopáde Fossá. Krásnou vyhliadkovou cestou pokračujeme až do dedinky Saksun (10 obyvateľov), severská krajina, impozantné hory, ovce a kde-tu osamelý domček pokrytý trávnatou strechou. Biely kostolík, ktorý sem bol prenesený horskou cestou až zo 7 km vzdialeného Tjornuvíku. Na záver dňa náš čaká Kirkjubour, duchovné centrum krajiny a najjužnejšia dedinka ostrova Streymoy (50 obyvateľov). Večer zábava v Thorshavne alebo zaslúžený oddych.

5. deň:
Transfer na letisko a prelet do Dánska. Prilietame do Aalborgu, štvrtého najväčšieho mesta v Dánsku a zároveň jedného z najstarších obývaných miest v oblasti. Po obede v centre mesta sa presúvame na najsevernejší cíp Jutského polostrova. Uvidíme Jutland. Poľnohospodársku krajinu striedajú polia a pasienky s dobytkom. prichádzame na najmalebnejšie miesta v Dánsku, kde chodili pre svoje inšpirácie mnohí dánski maliari. Prechádzame dedinkou Skagen, pozrieme si jej malebné zákutia a prejdeme sa plážami Grenen. Jedny z najkrajších škandinávskych pláží vôbec. Nikto by nepovedal, že v Dánsku niečo takéto nájdeme. Odvážnejší sa počas slnečných dní aj kúpu. Pri trocha šťastí stretneme tulene, ako sa vyvaľujú na pláži. Pozrieme si tam aj bunkre Atlantického valu.

6. deň:
Plno zážitkov ako sa patrí. Poriadne sa vybláznime v jednom z dvoch najväčších zábavných parkov v krajine. Poriadne sa vykúpeme v Aqualande. Užijeme si veľa zábavy, čaká nás Farup aj jeho húsenkové dráhy, kolotoče a vláčiky. Kto bude hladný dáme si hod dog, burgre alebo pizzu. Deň zábavy ako z filmov. Kto sa nebojí ide na „Orkán“ alebo máte nervy na „Saven“? zahráme si golf alebo spravíme detský vodičák? Je tu zábavy na celý deň.

7. deň:
Presunieme sa do centrálneho Dánska, kde sa nachádza jedno z najlepších akvárií so žralokmi. Dozvieme sa o nich takmer všetko. Uvidíme ako sa kŕmia. Zistíme veľa o oceánoch a nájdeme si nových priateľov v rybom svete. Kajakom prejdeme od pólu k pólu a zistíme veľa o ľadových kryhách. Ako sa volá najväčší žralok na svete? Aby toho nebolo dosť zažijeme poriadnu ZOO. Skamarátime sa s gorilami, pozrieme si nosorožce a budeme hľadať levy. Kto sa nebojí vstúpiť s nami do Jurského Parku? Tu si dáme Baobab burger alebo rhino menu? Koľko druhov dinosaurov stretneme?

8. deň:
Dnes nás čaká jedna z top destinácií zájazdu. Celý deň v Legolande. Pri vstupe sa odfotíme s bránou postavenou z lega. Celý svet tu je postavený z lego kociek. Dozvieme sa jeho históriu a pozrieme si modely najvyšších budov sveta, prejdeme sa Aténami, odfotíme sa pri Mount Rushmore, stretneme Hansa Christiana Andersena ako sedí na lavičke a číta rozprávku? Zažijeme dobrodružstvá lego postavičiek z filmov, naučíme sa bojové umenie v Ninjago. Kto si dá obedové menu v Legoréde? Kto si postaví svoju vlastnú figúrku? Zachránime expedíciu do polárnych oblastí?

9. deň:
Presunuli sme sa do rozprávkového mesta, Kodane. Užijeme si ju úplne naplno. Chcete ísť ja do Tivoli? Prejsť sa vodnými kanálmi starého mesta či vidieť ikonické miesta tohto malebného mesta? Prejdeme si mesto a uvidíme dom Hansa Christiana Andersena. Všade plno bicyklov, rôznych tvarov a veľkostí. Ochutnáme dánsku zmrzlinu. Kto sa chce previezť mestom na bicykli? Mesto farebných domčekov ako z rozprávky, povieme si niečo o dobrej dánskej kráľovnej, pozrieme si domček, kde býval najznámejší Dán Hans Christian Andersen, potešíme sa zo sochy Malej morskej panny a odletíme domov. K nezabudnuteľným rozprávkam jednoznačne patrí aj Pippi dlhá pančucha, ktorej obľúbeným zvykom bolo spať s nohami na vankúši a hlavou pod pokrývkou...Je Dánsko rozprávková krajina? Určite sa prejdeme večernou Kodaňou, do hotela sa odvezieme autobusom a plní zážitkov zaspíme.

10. deň:
Minieme posledné koruny posledný lego obchod a rozlúčime sa s Dánskom definitívne, letíme domov. Pamätáte si ako na Faeroch fučalo?


 

Kalkulácia zájazdu:

Torshavn:
ajax kalkulace
 

Nezáväzná objednávka:

Hodnota musí byť vyplnená.
Hodnota musí byť vyplnená.
Neplatný tvar emailu.
Hodnota musí byť vyplnená ve formátu +421xxxyyyzzz bez mezer.
rokov. (Vek v čase skončenia zájazdu.)